Chinse cultuur

Chinfood

Chinfood Therapie

Deze voedingstherapie is een belangrijk onderdeel in de TCM, waarbij voeding wordt gebruikt om geest en lichaam in optimale conditie te houden. Het eten van uitgebalanceerde voeding is de meest gemakkelijke én effectieve manier om tot een hoge leeftijd gezond te blijven en om ziektes te voorkomen. Chinfood gaat uit van de Chinese Vijf Elementenleer, welke is gebaseerd op de thermische werking van voeding. Voeding speelt op deze manier in op bijvoorbeeld een gebrek aan energie, warmte, bloed of lichaamssappen. Op basis van uw klacht(en) ga ik met Chinese terminologie te werk en adviseer ik welke voeding u het best kunt consumeren en welke u beter kunt vermijden. Aanpassingen in uw voeding kunnen zo uw klacht(en) verhelpen. Als u de vijf verschillende subtiele elementen gebalanceerd aan u eten toevoegt, dan heeft u ook nog eens een volwaardige maaltijd voor iedereen aan tafel. Iedereen heeft natuurlijk ook een andere smaak en voorkeur.

Daarnaast is het thermisch gezien belangrijk om maaltijden warm te nuttigen. Dit geldt voor de maaltijden als ontbijt, lunch en diner. Verleg uw grenzen. Het is een mind set. In vele landen buiten Nederland nuttigen mensen hun maaltijden over de gehele dag warm. Enkel zowat in Nederland loopt men gauw naar de koelkast om iets koels te eten. Bijvoorbeeld om ‘s morgens yoghurt te eten. Dat vinden de meeste mensen uit gewoonte lekker makkelijk, maar hierdoor raakt uw maag van streek. Het is beter om maaltijden warm en ook met aandacht te nuttigen, zodat u voldoende energie heeft om een nieuwe dag te beginnen.

De vijf natuur elementenleer:

  1. Hout element: zure smaken
  2. Vuur element: bittere smaken
  3. Aarde element: zoete smaken
  4. Metaal element: scherpe smaken
  5. Water element: zoute smaken

Tijdens het koken kunt u uw maaltijd, op volgorde van deze elementen, op smaak brengen. Het laatst toegevoegde element geeft de hoogste energetische waarde aan uw maaltijd.

Chinfood is ook geschikt als u wilt afvallen. Heeft u een allergie of intolerantie voor bijvoorbeeld gluten of lactose? Geen probleem, deze voedingstherapie sluit daarbij goed aan. Ik zal u dan bijvoorbeeld geen voedingsmiddelen adviseren die zijn gemaakt uit rauwe melk. Tijdens mijn consult help ik u om anders naar producten en voeding te kijken. Als onderdeel van de therapie, houdt u notities bij van uw genuttigde voeding en drinken in een agenda. Boek bij mij een apart consult voor gericht advies. Ik bied tevens Tui Na/Zen massages aan vanuit de Chinese leer.

Tsu la mai?  ~ Heeft u lekker gegeten?

MAAK EEN AFSPRAAK

U bent welkom in mijn praktijk